Stvari koje trebate imati na umu prilikom kupovine motorne testere

Želite orezivati grmove, ili obarati drveće ?
Prilikom kupovine nove pile najvažnije je da razmislite o poslovima koje želite da radite sa njom.

Snaga i težina

Ako nemate iskustva u korištenju motorne testere bolje je da odaberete laganiju verziju, jer su one lakše za rukovanje.

Profesionalni korisnici, koji rade cijeli dan u šumi, će naravno takođe cijeniti testeru male težine.

Takođe treba da budete sigurni da će vaša nova testera biti dovoljno snažna za posao koji namjeravate raditi.Ako ćete raditi težak posao, trebat će vam više snage kao i odgovarajuća rezna oprema. 

Većina specijalizovanih dilera će vam moći pomoći da izaberete odgovarajuću veličinu.

Vibracije mogu uzrokovati povrede

 

Ako ste profesionalni korisnik vrlo je bitno da vaša testera ima nizak nivo vibracija, kako bi umanjili rizik od povrede vaših ruku.

 

Ali čak i ako testeru koristite sporadično, nizak nivo vibracija znači udobniji rad za vas.

 

Možete saznati više o vibracijama naših motornih testera u našem kalkulatoru vibracija.

 

Kako odabrati pravu motornu testeru za vaše potrebe

Razlika između dobre testere i najbolje motorne testere za vaše specifične potrebe može biti značajna. Mi znamo koje su stvari bitne kada birate motornu testeru koja vam savršeno odgovara.

Motorne pile su ranije bile alat farmera i šumara, ali danas ih kućevlasnici koriste za širok spektar poslova – od sječenja drveta za ogrev do obaranja stabala i izrade ograde. Izbor proizvoda koji su danas ponuđeni tržištu na izbor prati isti trend, te izbor odgovarajuće motorne pile u današnje vrijeme može predstavljati izazov. Iz tog razloga, sastavili smo listu koja će pomoći u otklanjanju nekih nedoumica. Postavite sebi sledeća pitanja prije nego odete kod vašeg prodavca:

 • Koliko iskustva imam u korištenju motorne pile?
 • Koliko često ću koristiti motornu pilu?
 • Koji tip drveta ću najčešće rezati – tvrdo ili meko?
 • Koje su veličine stabla koja ću najčešće obarati?
 • Koliko je bitna ergonomija motorne pile?
 • Treba li pila biti opremljena dodatnim sistemom bezbijednosti TrioBrakeTM?
 • Koliko su bitne karakteristike servisiranja i održavanja?
 • Je li mi bitna jednostavna dostupnost filteru zraka i svjećici?
 • Koliko mi je bitna lakoća podešavanja i zamjene reznog lanca?
 • Treba li pila biti prilagođena zimskom korištenju, sa grijanim ručkama?

Odlučivanje o veličini

Drugo važno pitanje je veličina motorne pile. Ovo je određeno radnom zapreminom cilindra (cm3) i snagom motora (hp ili kW) ali i sledeći faktori su bitni prilikom odabira veličine:

 • Stručnost i iskustvo. Odaberite manju pilu koja je lakša za manevrisanje ako ste početnik u radu sa motornom pilom. Ako je pila velika i teška, vaša ramena i ruke će se zamoriti, što na duži period predstavlja rizik po bezbijednost.
 • Tipovi drveta i veličine stabala. Odaberite veću pilu sa više snage ako planirati obarati veća stabla, a posebno tvrdo drvo. Ako je model premali, pila će biti podvrgnuta velikom pritisku i nepotrebnom habanju.

Dužina vodilice

Ispravnu dužinu vodilice određuje veličina stabla i u izvijesnoj mjeri nivo vaše stručnosti. Ako ste navikli rukovati motornom pilom trebalo bi da imate dostupne barem dvije vodilica različite dužine, što će vam omogućiti da prilagodite dužinu vodilice različitim veličinama stabla. Kraća vodilica je manje težine i lakša je za manevrisanje tokom podrezivanja grana. Dužu vodilicu koristite za veća stabla.

Četiri vrste motornih pila

 • Profesionalne testere su lančane testere maksimalnih performansi i optimalne ergonomije. Dizajnirane su za profesionalnu upotrebu tokom punog ili djelimičnog radnog vremena i često se mogu opremiti sa grijanim ručkama.
 • Svestrane testere su robusne lančane testere izrađene na isti način kao i profesionalne, ali sa malo slabijim performansama. Dizajnirane su za djelomično radno vrijeme, kao što je presijecanje stabala.
 • Testere za potrošače su manje i jednostavnije za korištenje, dizajnirane za kućevlasnike koji ne koriste svoju testeru veoma često.
 • Testere za održavanje su dizajnirane samo za upotrebu od strane profesionalnih arborista koji održavaju stabla i krošnje drveća.