PAR SAVJETA O ...

Želite orezivati grmove, ili obarati drveće?

Prilikom kupovine nove pile najvažnije je da razmislite o poslovima koje želite da radite sa njom.

Kada ste u potrazi za vašom novom motornom pilom, ima nekoliko stvari o kojim vrijedi razmisliti a koje će učiniti vaš rad lakšim...

Snaga i težina

Ako nemate iskustva u korištenju motorne pile bolje je da odaberete laganiju verziju, jer su one lakše za rukovanje. Profesionalni korisnici, koji rade cijeli dan u šumi, će naravno takođe cijeniti pilu male težine.

Takođe treba da budete sigurni da će vaša nova pila biti dovoljno snažna za posao koji namjeravate raditi. Ako ćete raditi težak posao, trebat će vam više snage kao i odgovarajuća rezna oprema. Većina specijalizovanih dilera će vam moći pomoći da izaberete odgovarajuću veličinu.

Vibracije mogu uzrokovati povrede

Ako ste profesionalni korisnik vrlo je bitno da vaša pila ima nizak nivo vibracija, kako bi umanjili rizik od povrede vaših ruku. Ali čak i ako pilu koristite sporadično, nizak nivo vibracija znači udobniji rad za vas. Možete saznati više o vibracijama naših motornih pila u našem kalkulatoru vibracija.

Benzin ili baterija?

Lančana testera na benzin je najbolji izbor ako radite duge radne smjene u šumi jer onda nećete morati da nosite sa sobom dodatne baterije. Ali ako radite samo u svojoj bašti onda je električna testera odlična alternativa. Ako imate dvije baterije jednu možete puniti dok drugu koristite. Korištenje električne testere je praktično i udobno, vibracije su veoma male a nivo buke je nizak. I ne morate da brinete o izduvnim gasovima i emisijama.

Podsjetnik kada kupujete motorne pile:

 1. Emisije

  Većina zemalja ima stroge propise o emisiji izduvnih gasova a koje stare motonr pile ne mogu zadovoljiti. Uvjerite se da vaša pila zadovoljava ove propise, za vaše, a i za dobro životne sredine.

 2. Uravnoteženost

  Budite sigurni da je vaša pila dobro izbalansirana i da lijepo leži u ruci. Treba da možete lagano da prebacujete oslonac i držanje pile prilikom rada, a da ona ostane u balansu. To će vam biti od velike pomoći kada radite sa pilom.

 3. Bezbjednost

  Ovo je naravno jedan od najvažnijih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom odabira motorne pile. Uvjerite se da pila ima mnoštvo sigurnosnih karakteristika koje su dobro testirane, kako bi smanjile rizik od povrede. I uvijek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu kada radite sa motornom pilom.

 4. Održavanje

  Kako bi uštedjeli vrijeme održavajući vašu motornu pilu, provjerite jesu li filter vazduha i pumpia goriva lako dostupni, kao i da je jednostavno dotegnuti rezni lanac.